2020年3月20日 星期五

焦色

韓燒豬肉飯

是咁的…無得出街日子就睇韓劇,但睇完又會想食韓國食物

除了韓國即食麵之外自己做出韓燒味道嘅肉

你可以用牛仔骨、豬扒或雞肉去醃

醃法當然唔係就咁放一pat韓式辣醬去醃就當係,佢真係食韓燒肉類味道鹹鹹甜甜又有帶有香味

仲有仲有用蘋果或梨去醃肉類會特別鬆軟,正正係韓國醃肉嘅重點

煎香後帶有韓燒焦香添!


食譜:

豬扒      3件

蘋果或梨     半個

蒜頭     2粒

醬油或生抽      2湯匙

糖漿    半湯匙

糖   1茶匙

做法:

將豬扒洗淨抹乾剁鬆切片備用

將蘋果或梨磨成蓉

蒜頭都磨蓉放入果蓉中


醬油、糖、糖漿放晒入盤中


撈勻


放入豬扒或其他肉類撈勻,最好醃過夜


熱鑊熱油放入豬肉,較中火

火唔能夠太大因為會焦


肉類會逼出汁,唔需要擔心呢個醃法既肉唔會乾的

由得佢慢慢煎

當你發覺汁開始乾肉就有一層焦色出來

你可以呢個時候較大火等佢更多"焦色",當然唔好太過份

佢有糖漿會好易黑…我講你隻鑊


糖漿我用呢隻,超市買得到$20咁上下

整什麼乜乜蜜糖乜乜乜都用得,真正蜜糖係唔煮得,用糖漿就可以






識唱一齊唱:(網上圖片)


지나가는 길에 보인 나의 한 뼘보다 작은 꽃에

눈이 가듯 너의 작은 흔들림에 마음이 가

비 오면 떨어질까

눈 오면 얼어질까

so I'm worried about you

so I'm worried about you

and I'm worried about you

and I'm worried about you


그런 예쁜 말 익숙하지 않아  

단 한 번도 네게 해 준 적은 없지만 

내 마음은 늘 그대 거였죠 

내 걱정은 늘 그대뿐이죠 

always, your way

always, your way

널 향해 있을게 


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