韓燒豬肉飯
是咁的…無得出街日子就睇韓劇,但睇完又會想食韓國食物
除了韓國即食麵之外自己做出韓燒味道嘅肉
你可以用牛仔骨、豬扒或雞肉去醃
醃法當然唔係就咁放一pat韓式辣醬去醃就當係,佢真係食韓燒肉類味道鹹鹹甜甜又有帶有香味
仲有仲有用蘋果或梨去醃肉類會特別鬆軟,正正係韓國醃肉嘅重點
煎香後帶有韓燒焦香添!
食譜:
豬扒 3件
蘋果或梨 半個
蒜頭 2粒
醬油或生抽 2湯匙
糖漿 半湯匙
糖 1茶匙
做法:
將豬扒洗淨抹乾剁鬆切片備用
將蘋果或梨磨成蓉
蒜頭都磨蓉放入果蓉中
醬油、糖、糖漿放晒入盤中
撈勻
放入豬扒或其他肉類撈勻,最好醃過夜
熱鑊熱油放入豬肉,較中火
火唔能夠太大因為會焦
肉類會逼出汁,唔需要擔心呢個醃法既肉唔會乾的
由得佢慢慢煎
當你發覺汁開始乾肉就有一層焦色出來
你可以呢個時候較大火等佢更多"焦色",當然唔好太過份
佢有糖漿會好易黑…我講你隻鑊
糖漿我用呢隻,超市買得到$20咁上下
整什麼乜乜蜜糖乜乜乜都用得,真正蜜糖係唔煮得,用糖漿就可以
識唱一齊唱:(網上圖片)
지나가는 길에 보인 나의 한 뼘보다 작은 꽃에
눈이 가듯 너의 작은 흔들림에 마음이 가
비 오면 떨어질까
눈 오면 얼어질까
so I'm worried about you
so I'm worried about you
and I'm worried about you
and I'm worried about you
그런 예쁜 말 익숙하지 않아
단 한 번도 네게 해 준 적은 없지만
내 마음은 늘 그대 거였죠
내 걱정은 늘 그대뿐이죠
always, your way
always, your way
널 향해 있을게
Follow and Subscribe
YouTube: https://bit.ly/2Aa2c0R
Facebook: https://www.facebook.com/about.aubrey/
沒有留言:
張貼留言
歡迎大家留言,但會先檢閱先會顯示,謝謝
此舉避免無聊九唔搭八人滋擾